Selasa, 20 Julai 2010

Duit Syiling Peringatan Sempena Pertabalan Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong XII (2002)

 
 
 
 
*****************************************************

Duit syiling pruf ini diperbuat daripada logam perak Sterling dengan ketulenan 92.5 dan beratnya ialah 21.7 gram sekeping. Nilai muka duit syiling ini ialah RM10. Sebanyak 10000 keping sahaja ditempa (sumber tidak rasmi menyatakan bahawa cuma 3000 keping sahaja ditempa) untuk set single. Dikeluarkan pada 26 April 2002.

Reka bentuk sebelah hadapan duit syiling ini memaparkan potret Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XII dengan nama baginda tertera di sekeliling potret.

Reka bentuk sebelah belakang duit syiling ini pula memaparkan lambang rasmi Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan nilai muka duit syiling tersebut.
 
Terima Kasih atas sumbangan foto ini
*****************************************************
Update 2014
 
Terima Kasih pada yang izinkan 3 keping syiling ini yang telah digredkan dipaparkan dalam blog ini
 
 

 


 


*****************************************************

Tiada dalam blog ini
 
* Turut dikeluarkan ialah syiling emas tempaan peruf dengan ketulenan 999.9 dan seberat 8.6 gram bernilai muka RM100. Duit syiling ini ditempa sebanyak 300 keping sahaja untuk set single.
 
* Turut dikeluarkan ialah set syiling tempaan peruf 3 dalam 1 yang mengandungi duit syiling emas tembaga nikel  bernilai muka RM1, duit syiling perak bernilai muka RM10 dan duit syiling emas bernilai muka RM100. Bilangan tempaan untuk set 3 dalam 1 tidak dinyatakan. Ada dakwaan lain pula menyatakan set ini hanya dikhaskan kepada orang kenamaan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...