Penerbitan duit syiling peringatan patut diberi pujian dan disokong penuh oleh semua pihak. Peristiwa penting walaupun tidak dapat dilakarkan sepenuhnya di dalam sekeping duit syiling, namun penerbitannya merupakan salah satu cara untuk kita mengingatkan tentang peranan dan tanggungjawab bersama dalam merangsang semangat cintakan budaya bangsa dan sokongan terhadap aspirasi untuk menjadikan Malaysia sebuah negara yang maju. Penerbitan duit syiling peringatan sememangnya akan mengayakan lagi koleksi numismatik tempatan. Yang lebih penting ialah penerbitan syiling peringatan mencerminkan keupayaan kita menghasilkan duit syiling yang bertaraf antarabangsa daripada segi mutu, nilai estetika dan reka bentuk, di samping mempamerkan Malaysia sebagai negara yang serba boleh dan berjaya.

Petikan ucapan ayahanda Dato Seri (sekarang Tun) Dr. Mahathir Mohamad, Perdana Menteri Ke-4 pada 23/12/1999.

Friday, July 16, 2010

Duit Syiling Peringatan Sempena Kejohanan Hoki Lelaki Piala Dunia Ke-10 (2002)


 
************************************************Duit syiling pruf ini diperbuat daripada logam perak Sterling dengan ketulenan 92.5 dan beratnya ialah 16.8 gram sekeping. Nilai muka duit syiling ini ialah RM10. Sebanyak 2500 keping sahaja ditempa untuk set single. Dikeluarkan pada 29 Januari 2002.

Reka bentuk sebelah hadapan duit syiling ini memaparkan sebahagian peta dunia, aksi dua pemain hoki dan mercu tanda Kuala Lumpur yang terdiri daripada Menara Berkembar Petronas dan Menara Kuala Lumpur sebagai reka bentuk latar.

Reka bentuk sebelah belakang pula memaparkan nilai muka duit syiling ini dan logo rasmi Kejohanan Hoki Lelaki Piala Dunia 2002.

Terima Kasih atas sumbangan foto ini
************************************************
Tiada dalam blog ini
 
* Turut dikeluarkan ialah syiling emas tempaan peruf dengan ketulenan 999.9 dan seberat 9 gram bernilai muka RM100. Duit syiling ini ditempa sebanyak 500 keping sahaja untuk set single. Tetapi dalam jadual dilampirkan ditulis sebanyak 1000 keping
 
* Turut dikeluarkan ialah set syiling tempaan peruf 2 dalam 1 yang mengandungi  duit syiling perak bernilai muka RM10 dan duit syiling emas bernilai muka RM100. Bilangan tempaan untuk set 2 dalam 1 sebanyak 500 set.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...