Penerbitan duit syiling peringatan patut diberi pujian dan disokong penuh oleh semua pihak. Peristiwa penting walaupun tidak dapat dilakarkan sepenuhnya di dalam sekeping duit syiling, namun penerbitannya merupakan salah satu cara untuk kita mengingatkan tentang peranan dan tanggungjawab bersama dalam merangsang semangat cintakan budaya bangsa dan sokongan terhadap aspirasi untuk menjadikan Malaysia sebuah negara yang maju. Penerbitan duit syiling peringatan sememangnya akan mengayakan lagi koleksi numismatik tempatan. Yang lebih penting ialah penerbitan syiling peringatan mencerminkan keupayaan kita menghasilkan duit syiling yang bertaraf antarabangsa daripada segi mutu, nilai estetika dan reka bentuk, di samping mempamerkan Malaysia sebagai negara yang serba boleh dan berjaya.

Petikan ucapan ayahanda Dato Seri (sekarang Tun) Dr. Mahathir Mohamad, Perdana Menteri Ke-4 pada 23/12/1999.

Thursday, June 11, 2009

Duit Syiling Peringatan Sempena Ulang Tahun Ke-20 Kemerdekaan (1977)

Bahagian Hadapan
 
Bahagian Belakang
Spesifikasi Ringkas
Diameter: 33.4mm
Berat: 16.8g
Tempaan Dibenarkan: 500000
 
Duit syiling ini dikeluarkan pada 30 Ogos 1977 sempena dengan ulang tahun kemerdekaan yang ke-20.

Bahagian hadapan duit syiling ini memaparkan imej Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong yang pertama iaitu Tuanku Abdul Rahman.
 

 

Terima Kasih atas sumbangan foto ini

 
 *****************************************************

* Turut dikeluarkan ialah syiling kupro nikel tempaan peruf bernilai muka $1. Duit syiling ini ditempa sebanyak 3100 keping. (Rujuk foto syiling yang telah digredkan oleh NGC diatas)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...