Penerbitan duit syiling peringatan patut diberi pujian dan disokong penuh oleh semua pihak. Peristiwa penting walaupun tidak dapat dilakarkan sepenuhnya di dalam sekeping duit syiling, namun penerbitannya merupakan salah satu cara untuk kita mengingatkan tentang peranan dan tanggungjawab bersama dalam merangsang semangat cintakan budaya bangsa dan sokongan terhadap aspirasi untuk menjadikan Malaysia sebuah negara yang maju. Penerbitan duit syiling peringatan sememangnya akan mengayakan lagi koleksi numismatik tempatan. Yang lebih penting ialah penerbitan syiling peringatan mencerminkan keupayaan kita menghasilkan duit syiling yang bertaraf antarabangsa daripada segi mutu, nilai estetika dan reka bentuk, di samping mempamerkan Malaysia sebagai negara yang serba boleh dan berjaya.

Petikan ucapan ayahanda Dato Seri (sekarang Tun) Dr. Mahathir Mohamad, Perdana Menteri Ke-4 pada 23/12/1999.

Friday, June 12, 2009

Duit Syiling Peringatan Sempena Ulang Tahun Ke-100 Getah Asli (1979)

Bahagian Hadapan
Bahagian Belakang
 
Spesifikasi Ringkas
Diameter: 33.4mm
Berat: 16.8g
Tempaan Dibenarkan: 500000

Duit syiling ini dikeluarkan pada 2 Julai 1979 sempena dengan 100 tahun penanaman getah asli di Malaysia walaupun ulang tahun yang ke-100 penanaman getah ialah pada tahun 1977, tidak diketahui mengapa syiling ini dikeluarkan selepas dua tahun ulang tahunnya.

Bahagian hadapan duit syiling ini menggambarkan torehan pada pokok getah dan perkembangannya sebagai salah satu sector industri pada ketika itu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...