Penerbitan duit syiling peringatan patut diberi pujian dan disokong penuh oleh semua pihak. Peristiwa penting walaupun tidak dapat dilakarkan sepenuhnya di dalam sekeping duit syiling, namun penerbitannya merupakan salah satu cara untuk kita mengingatkan tentang peranan dan tanggungjawab bersama dalam merangsang semangat cintakan budaya bangsa dan sokongan terhadap aspirasi untuk menjadikan Malaysia sebuah negara yang maju. Penerbitan duit syiling peringatan sememangnya akan mengayakan lagi koleksi numismatik tempatan. Yang lebih penting ialah penerbitan syiling peringatan mencerminkan keupayaan kita menghasilkan duit syiling yang bertaraf antarabangsa daripada segi mutu, nilai estetika dan reka bentuk, di samping mempamerkan Malaysia sebagai negara yang serba boleh dan berjaya.

Petikan ucapan ayahanda Dato Seri (sekarang Tun) Dr. Mahathir Mohamad, Perdana Menteri Ke-4 pada 23/12/1999.

Wednesday, May 27, 2009

Duit Syiling Peringatan Sempena Penganugerahan Bandaraya Kuala Lumpur (1973)

Bahagian Hadapan
Bahagian Belakang
  
Spesifikasi Ringkas
Diameter: 33.3mm
Berat: 16.5g
Tempaan Dibenarkan: 500000

Duit syiling ini dikeluarkan pada 1 Februari 1973 sempena dengan ulang tahun pertama penganugerahan Kuala Lumpur sebagai Bandar Raya dan juga ibu negara Malaysia.
 
Namun, tidak diketahui mengapa pada syiling ini, tertera"tahun 1972"sedangkan syiling ini dikeluarkan pada tahun 1973, dan mengapa pula tidak ditempa sahaja perkataan seperti "1972-1973". Seperkara lagi, isu syiling ini dinamakan sebagai "Penganugerahan Kuala Lumpur sebagai Bandaraya" dan bukannya "Ulang tahun pertama Kuala Lumpur sebagai Bandaraya"?

Bahagian hadapan syiling ini memaparkan lambang/jata/logo Dewan Bandaraya Kuala Lumpur(DBKL).

Terima Kasih atas sumbangan foto ini

***********************************************
* Turut dikeluarkan ialah syiling kupro nikel tempaan peruf bernilai muka $1. Duit syiling ini ditempa sebanyak 500 keping. (Rujuk foto syiling yang telah digredkan oleh NGC diatas)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...