Selasa, 3 Julai 2012

Duit Syiling Peringatan Sempena Pertabalan Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong XIV (2012)

Tidak pernah berlaku dalam sejarah hidup, datang ke Bank Negara Malaysia pukul 6.20 pagi semata-mata untuk membeli syiling peringatan, selalunya paling awal sampai pun dalam 7.30 pagi, tetapi untuk isu Pertabalan Agong XIV ini, membuatkan rasa terkejut kerana sudah beratus-ratus orang beratur di hadapanketika  sampai dalam pukul 6.20 pagi, memang dapat diagak yang bilangan orang yang ingin memilikinya akan ramai, lebih-lebih lagi apabila diberitakan di cawangan utara ada puluhan orang yang sudah beratur sejak pukul 9-10 malam hari sebelumnya, tetapi tak sangka langsung yang bilangan orang beratur di KL terlalu ramai, lebih ramai berbanding dengan beratur semasa membeli folder wang kertas pada Disember 2011. Namun, bersyukur jugalah kerana dapat juga memiliki apa yang dihajati, bila baca tulisan di FB, ada sahabat yang beratur sejak pukul 10 malam di cawangan Penang sekadar dapat single silver sahaja. Daulat Tuanku.
 


 
 
  


 ***************************************************** 
Duit syiling pruf ini diperbuat daripada logam perak Sterling dengan ketulenan 92.5 dan beratnya ialah 21.0 gram sekeping. Nilai muka duit syiling ini ialah RM10. Sebanyak 600 keping sahaja ditempa untuk set single. Duit syiling peringatan ini dikeluarkan bersempena dengan Pertabalan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XIV Almu'tasimu Billahi Muhibbuddin Tuanku Alhaj Abdul Halim Mu'adzam Shah Ibni Al-Marhum Sultan Badlishah dan duit syiling peringatan ini telah dipersembahkan kepada Seri Paduka Baginda di Istana Negara, Kuala Lumpur pada 22 Jun 2012. Mula dijual pada 28 Jun 2012.

Reka bentuk sebelah hadapan duit syiling ini memaparkan potret Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Almu'tasimu Billahi Muhibbuddin Tuanku Alhaj Abdul Halim Mu'adzam Shah Ibni Al-Marhum Sultan Badlishah, yang ditabalkan sebagai Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XIV, dipaparkan pada bahagian tengah duit syiling. Nama penuh Seri Paduka Baginda tertera pada bahagian lilitan duit syiling.

Reka bentuk sebelah belakang pula memaparkan Istana Negara yang baharu dan lambang kebesaran diraja pada bahagian tengah duit syiling. Perkataan Pertabalan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XIV dipaparkan pada bahagian atas duit syiling, manakala nama Bank Negara Malaysia, pihak berkuasa yang mengeluarkan duit syiling peringatan ini, dan nilai muka duit syiling ini dipaparkan pada bahagian bawahnya.
 
Terima Kasih atas sumbangan foto ini


*****************************************************
Bank Negara Malaysia is issuing three types of commemorative coins in conjunction with the Installation of His Majesty Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XIV Almu'tasimu Billahi Muhibbuddin Tuanku Alhaj Abdul Halim Mu'adzam Shah ibni AlMarhum Sultan Badlishah. The commemorative coins were presented to His Majesty on 22 Jun 2012 at Istana Negara, Kuala Lumpur.

Only 500 set for set of 2

Coin Design
The design description of the commemorative coins is as follows:

Obverse
The portrait of His Majesty The Yang di-Pertuan Agong Almu'tasimu Billahi Muhibbuddin Tuanku Alhaj Abdul Halim Mu'adzam Shah Ibni AlMarhum Sultan Badlishah who was installed as the 14th Yang di-Pertuan Agong is featured in the centre of the coin. His Majesty's full name is inscribed along the circumference of the coin.

Reverse
The centre of the coin depicts the image of the new Istana Negara and the royal insignia. The words "Pertabalan Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong XIV" appears on the upper circumference of the coin, whilst the name "Bank Negara Malaysia" as the issuing authority of the commemorative coin and the face value are featured on the lower circumference of the coin.

*****************************************************
 
Tiada dalam blog ini
 
* Turut dikeluarkan ialah syiling emas tempaan peruf dengan ketulenan 999.9 dan seberat 7.96 gram bernilai muka RM100. Duit syiling ini ditempa sebanyak 500 keping sahaja untuk set single.
 
* Turut dikeluarkan ialah set syiling tempaan peruf 3 dalam 1 yang mengandungi duit syiling emas nordik bernilai muka RM1, duit syiling perak bernilai muka RM10 dan duit syiling emas bernilai muka RM100. Bilangan tempaan untuk set 3 dalam 1 sebanyak 500 set.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...