Penerbitan duit syiling peringatan patut diberi pujian dan disokong penuh oleh semua pihak. Peristiwa penting walaupun tidak dapat dilakarkan sepenuhnya di dalam sekeping duit syiling, namun penerbitannya merupakan salah satu cara untuk kita mengingatkan tentang peranan dan tanggungjawab bersama dalam merangsang semangat cintakan budaya bangsa dan sokongan terhadap aspirasi untuk menjadikan Malaysia sebuah negara yang maju. Penerbitan duit syiling peringatan sememangnya akan mengayakan lagi koleksi numismatik tempatan. Yang lebih penting ialah penerbitan syiling peringatan mencerminkan keupayaan kita menghasilkan duit syiling yang bertaraf antarabangsa daripada segi mutu, nilai estetika dan reka bentuk, di samping mempamerkan Malaysia sebagai negara yang serba boleh dan berjaya.

Petikan ucapan ayahanda Dato Seri (sekarang Tun) Dr. Mahathir Mohamad, Perdana Menteri Ke-4 pada 23/12/1999.

Friday, September 11, 2009

Medallion (Silver Proof) Sempena Jubli Perak Bandar Raya Shah Alam 1978-2003 (2003)Keluaran Royal Mint Malaysia
 
UPDATE 07 OKTOBER 2014
 
Inilah masalahnya apabila tidak ada pihak yang mahu memuatkan medallion keluaran Royal Mint dalam katalog mahupun blow/web. Seterusnya menyukarkan dapatan maklumat yang diperoleh untuk mengetahui tentang BERAPA ISU bagi kategori MEDALLION yang dikeluarkan oleh ROYAL MINT MALAYSIA.
 
Setelah LIMA TAHUN selepas posting blog ini, baru saya mengetahui bahawa medallion ini ada PASANGANNYA iaitu Medallion untuk isu yang sama tetapi tempaannya adalah PROOF SILVER. Maklumat yang diperoleh, Medallion yang Proof ini hanya untuk golongan VVIP. Kotaknya (box) juga bewarna biru gelap berbanding dengan yang bukan proof yang kotaknya agak biru terang.
 
Saya tidak memilikinya, namun saya print screen melalui iklan di EBAY untuk memaparkan koleksi Proof, harap tuan empunya iklan memberikan keizinan atas dasar perkongsian maklumat dan mempromosikan lagi hobi ini.
 


 

Thursday, September 10, 2009

Wednesday, September 9, 2009

Monday, September 7, 2009

Medallion Sempena FEI (2006) 
*******************************************************
 
 
 
Keluaran Royal Mint Malaysia.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...