Penerbitan duit syiling peringatan patut diberi pujian dan disokong penuh oleh semua pihak. Peristiwa penting walaupun tidak dapat dilakarkan sepenuhnya di dalam sekeping duit syiling, namun penerbitannya merupakan salah satu cara untuk kita mengingatkan tentang peranan dan tanggungjawab bersama dalam merangsang semangat cintakan budaya bangsa dan sokongan terhadap aspirasi untuk menjadikan Malaysia sebuah negara yang maju. Penerbitan duit syiling peringatan sememangnya akan mengayakan lagi koleksi numismatik tempatan. Yang lebih penting ialah penerbitan syiling peringatan mencerminkan keupayaan kita menghasilkan duit syiling yang bertaraf antarabangsa daripada segi mutu, nilai estetika dan reka bentuk, di samping mempamerkan Malaysia sebagai negara yang serba boleh dan berjaya.

Petikan ucapan ayahanda Dato Seri (sekarang Tun) Dr. Mahathir Mohamad, Perdana Menteri Ke-4 pada 23/12/1999.

Monday, January 18, 2010

Setem Mata Wang Malaysia (2010)

Setem berpasangan (setenant) bernilai muka 50 sen setiap satu. Gambar duit 10 sen, 20 sen, dan 50 sen bahagian hadapan dan belakang.

Setem (sheet content) 10 keping setiap satu.Lembaran Mini (Miniature Sheet) bernilai muka RM5. Gambar duit kertas 50 ringgit bahagian hadapan dan belakang.


Sampul Surat Hari Pertama (First Day Cover), Satu set tu sengaja ditampal setem bentuk bulat, sebab setem nie pun sebenarnya berbentuk bulat.


 Folder

 Folder - bahagian sebelah dalam, sebelah kanan untuk menyimpan Stamp Sheet memaparkan gambar wang kertas Malaysia.

Poster

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...